Welkom bij onze kennisbank

Tip: Start met typen in het bovenstaande veld voor een zoekopdracht of browse door de documenten via onderstaande categorieën.

< Alle onderwerpen
Printen

Aandachtspunten voor de nieuwe declaratiestandaard.

Met de ingang van 2025 is de facturatie standaard veranderd van PM304 naar de GDS801. Om er voor te zorgen dat de facturatie zo soepel mogelijk verloopt willen we u wijzen op onderstaande stappen om de facturatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Declarant is praktijk

Alleen in uitzonderingen, als er een contract met een verzekeraar is afgesloten met de persoonlijke AGB code van de zorgverlener, wordt een specifieke declarant in de factuur vermeld.
In de meeste gevallen is de praktijk de declarant. Dit stelt u in Incura in via Instellingen > Praktijkinstellingen > Facturering > Wijzigen > Kies voor Praktijk/Instelling als Standaard declarant bij nieuwe overeenkomsten.
Heeft u al facturen aangemaakt die afgekeurd zijn omdat de declarant niet goed stond? Zet deze praktijkinstelling dan aan, crediteer de afgekeurde facturen en maak alle overeenkomsten opnieuw aan met Stap 5 en 6 van het Jaarwerk.
( Beheer > Jaarwerk > Stap 5 en 6). Daarna kunt u opnieuw factureren.

2. Nieuw factuursjabloon voor zelfbetalers voor de Paramedie

In Stamgegevens > Correspondentie > Sjablonen vindt u het nieuwe sjabloon Restitutienota GDS801. Dit sjabloon voldoet aan de eisen die zorgverzekeraars stellen om facturen die patiënten bij hen indienen uit te kunnen betalen. U kunt er een kopie van maken om een logo toe te voegen of er kleine wijzigingen in te doen. Wij raden u sterk af om velden te verwijderen of te wijzigen, want dan kan de factuur afgekeurd worden.
Het sjabloon kunt u als standaard sjabloon instellen via Instellingen > Globale instellingen : Factuurlayout

3. BSN moet vergewist zijn

Het is verplicht om het BSN van uw patiënten te controleren met een WID document. Voor de facturatie moet het BSN vergewist zijn. Dit kunt u aangeven met het vinkje Vergewist in het onderdeel BSN in de persoonsgegevens van de patiënten.

4. De AGB code van de verwijzer is verplicht

Als de AGB-code ontbreekt of duidelijk onjuist of onvolledig is, kunt u geen factuur aanmaken. De juiste AGB-code van de verwijzer vindt u via https://www.vektis.nl/agb-register/zoeken. De AGB-code van de zorgverlener (dus NIET die van de praktijk, maar echt de persoonlijke AGB-code) vult u in via Beheer > Relaties > Personen onder de zorgverlenergegevens.

5. De aanspraakcode is verplicht voor fysiotherapie en oefentherapie

Ook als u een factuur naar de patiënt stuurt, moet de aanspraakcode (voorheen indicatiecode) ingevuld zijn in de overeenkomstregel van de patiënt. Als deze ontbreekt, verschijnt er een controlemelding in de facturatie. Die kunt u dubbelklikken en dan de overeenkomstregel van de patiënt aanvullen.

6. Therapeutische diagnosecode is verplicht

Om te kunnen factureren, moet de therapeutische diagnosecode altijd ingevuld zijn.

7. Gebruik de juiste prestatiecodelijst

Alle prestatiecodes uit de paramedische prestatiecodelijst zijn automatisch gekoppeld aan de nieuwe prestatiecodelijst. Als u zelf in het verleden prestatiecodes heeft aangemaakt die hier buiten vallen, zoals bijvoorbeeld een prestatiecode voor een brace of voor een no show, dan mag deze niet aan de paramedische tarieflijst gekoppeld zijn. Mocht u een eigen prestatiecode niet kunnen factureren, controleer dan via Stamgegevens > Financieel > Prestatiecodes of de tarieflijst 999 of 990 eraan gekoppeld is. Zo niet, wijzig dit dan.

Hieronder vindt u nog de link naar de handleiding en video voor het doen van het jaarwerk naar andere artikelen

Categorieën