Welkom bij onze kennisbank

Tip: Start met typen in het bovenstaande veld voor een zoekopdracht of browse door de documenten via onderstaande categorieën.

< Alle onderwerpen
Printen

Jaarwerk 2022 – Incura Logo, Fysio, Ergo & OT

Het jaarwerk 2022 is beschikbaar geworden voor Incura Logo, Fysio, Ergo en OT!

Voor de overgang naar het nieuwe jaar is het belangrijk dat je binnen Incura het jaarwerk uitvoert. Dit wordt stap-voor-stap uitgelegd in de Handleiding Jaarwerk 2022 onderaan deze pagina.


Het is belangrijk om straks eerst het jaarwerk binnen Incura Zorg uit te voeren en daarna verder te gaan met de boekhouding.

Zorgvergoeding
Voor de fysiotherapie, ergotherapie en oefentherapie adviseren we om een contract af te sluiten met Zorgvergoeding. Heb je nog geen contract voor 2022? Sluit deze dan af.

LET OP! Voor ergotherapie werkt de koppeling met Zorgvergoeding pas na de release van versie 4.119.0. Wij adviseren je het jaarwerk na deze release uit te voeren. Of stap 4 tot en met 6 dan nogmaals uit te voeren.

Zorgvergoeding heeft zoals elk jaar een daglimiet ingesteld voor het opvragen van de polisinformatie en het kan voorkomen dat je bij het jaarwerk de daglimiet bereikt. We adviseren om uitbehandelde patiënten af te sluiten zodat deze niet meegaan in de opvraging bij stap 3 in het jaarwerk. Wanneer je namelijk de daglimiet hebt bereikt, zul je pas de volgende dag de ontbrekende polisinformatie kunnen ophalen.

Via het overzicht ‘behandelepisodes’ kun je een overzicht maken van alle actieve behandelepisodes en kun je in het overzicht filteren op ‘laatste afspraak datum’. Aan deze datum kun je veelal zien of je de behandelepisode kunt afsluiten.

Actuele zorgverzekeringsgegevens
In januari mogen patiënten nog steeds wisselen van zorgverzekeraar en/of verzekering en is VECOZO bezig met het updaten van de verzekeringsgegevens. Om zo weinig mogelijk declaraties terug te krijgen, adviseren we het jaarwerk pas begin februari uit te voeren en stap 3 tot en met 5 in maart te herhalen.

Uitgangspunt
De financiële administratie loopt in Incura per jaar. De vergoedingsruimte vanuit de aanvullende polissen wordt per jaar opnieuw vastgelegd. Voor ieder jaar dient u daarom nieuwe overeenkomsten aan te maken (dit gebeurt automatisch door middel van het doorlopen van de jaarwerkstappen). De zorginhoudelijke administratie loopt niet per jaar. Episodes lopen gewoon door in het nieuwe jaar. Je hoeft deze niet af te sluiten. Hier hoef je in het geval van de jaarovergang dus geen wijzigingen in door te voeren.

Handmatige controle op indicatiecodes met jaaroverstijgende limiet (CSI 010 t/m 017, 020 en 021)
Let op: Incura houdt géén rekening met indicatiecodes met een limiet die over meerdere kalenderjaren geteld moet worden (indicatiecodes 010 tot en met 017, 020 en 021). Een voorbeeld hiervan is de indicatiecode 011: deze wordt gebruikt bij Claudicatio Intermittens en heeft een limiet van 37 behandelingen over een periode van 12 maanden. Deze periode kan uiteraard over een jaargrens heen lopen.
De betreffende overeenkomsten vind je met het overzicht ‘Overeenkomsten’ met peildatum 31-12-2021. Groepeer op indicatiecode en verifieer de overeenkomsten met een indicatiecode 010 t/m 017, 020 en 021. In deze overeenkomsten voor 2022 moet het ‘verbruik’ van 2021 van de limiet afgetrokken worden! De behandelingen die in 2021 op de indicatiecode zijn gefactureerd, vul je in bij ‘Aantal elders besteed’ in de details van de betreffende overeenkomstregel. In de Handleiding Jaarwerk 2022 (onderaan deze pagina) staat dit beschreven vanaf pagina 20.

Boekhouding
In de boekhouding bepaalt de factuurdatum het boekjaar waarin je omzet wordt geboekt. Ga je in januari de zittingen van december factureren? Zet dan de factuurdatum op 31-12-2021, zo komt de omzet in het juiste boekjaar.

-> Is je Incura-omgeving gekoppeld aan een boekhouding in MUIS?
Jaarwisselingen in MUIS vergen geen extra acties. Je kunt gewoon factureren, mutaties inlezen en de bank boeken

-> Is je Incura-omgeving gekoppeld aan een boekhouding in Intelly?
Op 1 januari 2022 wordt automatisch een nieuw boekjaar (plank) aangemaakt met alle benodigde dagboeken (mappen). Er is geen specifieke handeling nodig om het nieuwe jaar in te richten of het oude jaar af te sluiten.
Advies: ons advies voor de Intelly-boekhoudingen is om in het nieuwe jaar even op de boekhouding te klikken zodat het boekjaar ook daadwerkelijk wordt aangemaakt. Dat gebeurt zodra je de boekhouding opent. Doe dit een keer voordat je gaat facturen, of voordat je gaat crediteren. Zodra de bankmutaties in 2022 in de Dagboekbank verschijnen, kun je deze gelijk gaan verwerken.

Categorieën