Welkom bij onze kennisbank

Tip: Start met typen in het bovenstaande veld voor een zoekopdracht of browse door de documenten via onderstaande categorieën.

< Alle onderwerpen
Printen

Video jaarwerk Incura GGZ (volwassen) 2023

Op woensdag 18-1-2023 hebben we een webinar gehouden over het jaarwerk 2023 voor de volwassen GGZ (ZPM). De handleiding kan je terugvinden via deze link: klik hier

Veelgestelde vragen hebben we samengevat en de antwoorden vind je hier:

Q: CZ heeft een omzetplafond ingesteld op basis van aantal uren i.p.v. een bedrag. Hoe vul ik dit in Incura in? En waar kan ik het plafond terug vinden?

A: Dit is een wens tot uitbreiding van overzicht ‘Omzet t.o.v. omzetplafond’ (en van de registratie die daaraan ten grondslag ligt). We hebben een meer gedetailleerde beschrijving nodig hebben van hoe je de ‘praktijkuren’ telt, daar hebben wij CZ over benaderd. We zijn dus nog bezig om deze nieuwe manier van omzetplafonds te verwerken in Incura.

Tot die tijd kan je rekenen met het overzicht ‘Behandelingen GGZ’ of de gerealiseerde minuten in het overzicht ‘Omzet t.o.v  omzetplafond’. Mocht je daar verdere ondersteuning bij nodig hebben mag je natuurlijk altijd even contact met opnemen met onze Customer Support

Q: Kan je al declareren voordat je het jaarwerk hebt gedaan?

A: Dat is niet mogelijk, dit omdat er nog geen tarieven in jouw Incura omgeving staan. We raden aan om pas eind februari te beginnen met declaren omdat je dan er zeker van bent dat alle patiënten zijn overgestapt van verzekeraar. Als je eerder gaat factureren loop je het risico dat er een aantal behandelingen afgekeurd kunnen worden omdat de factuur naar de ‘oude’ verzekering van de patiënt is gegaan.

Q: Hoe kan ik de prestaties OV0007 en OV0008 invoeren vanuit de tarieven stap?

De overige prestaties kun je onder de collectieve lijsten toevoegen als je alle filters leeg laat en alleen ‘Overige prestaties’ aanklikt. OV0007 en OV0008 staan vervolgens op pagina 2.

Q: Als ik vaste tarieven heb ontvangen i.p.v. een percentage, moet ik dan alsnog een percentage invullen bij de stap Tarieven?

A: Dat is niet nodig, je kan d.m.v. van de filter de juiste prestatiecodes naar voren laten komen en daar per prestatiecode een tarief invoeren. Je doet dus in dit geval niks met het percentage.

Q: Hoe kan ik particuliere ZPM tarieven aanpassen?

A: Dit kan je doen door naar ‘stamgegevens – financieel – tarifering – tarieflijsten GGZ’ te gaan, daar selecteer je de juiste lijst door er één keer op te klikken en vervolgens klik je op ’toon tarieven’. Als de lijst is geopend kan je door op de knop ‘wijzigen’ te klikken de tarieven aanpassen.

Q: Wanneer kan ik factureren?

A: Er wordt aangeraden om pas eind februari te factureren om te voorkomen dat de factuur naar de verkeerde zorgverzekeraar wordt gestuurd.

Q: Waar wijzig je het tarief voor no show en OVP?

A: Dit kan je doen door naar ‘stamgegevens – financieel – tarifering – tarieflijsten BUITEN GGZ’ te gaan, daar selecteer je de juiste lijst door er één keer op te klikken en vervolgens klik je op ’toon tarieven’. Als de lijst is geopend kan je door op de knop ‘wijzigen’ te klikken de tarieven aanpassen.

Q: Waar geef ik aan of ik op basis van mijn persoonlijke AGB, of op basis van de praktijk AGB moet factureren?

A: Dit geef je aan door op het contract (stamgegevens – relaties – concerns – klik op het desbetreffende concern – dubbelklik op het contract (of op nieuw als er nog geen contract is) en kies bij ‘keuze declarant’ voor ‘instelling’ als je op basis van de praktijk AGB wil factureren, en kies voor ‘specifieke declarant’ als je op basis van de persoonlijke AGB wil factureren.

Q: Hoe draai je een overzicht van je omzet voor 2022

A: Om de totale omzet van 2022 te berekenenen kan je het beste vanuit het Dashboard naar ‘Overzichten’ gaan. Daar kies je vervolgens voor de optie ‘Afspraken ZPM’ (als deze optie niet zichtbaar is moet je vanuit het dashboard naar ‘beheer – gebruikersbeheer – dubbelklik op je naam’ – wijzigen – klik op het incoontje achter ‘Overzichten beheerder (zorginhoudelijk)’ en vink ‘Afspraken ZPM aan).

Als je het overzicht ‘afspraken ZPM’ hebt gekozen kies je voor begindatum 01012022 en voor einddatum 31122022. Vervolgens vink je ‘met prestaties’ aan en klik je op ’toon overzicht’. Sleep in het overzicht de knop ‘status facturatie’ omhoog, je krijgt nu het totale gefactureerde bedrag van 2022 te zien. Ook kan je direct zien welke behandelingen nog niet zijn gefactureerd door de Status facturatie: Factureerbaar te controleren.

Q: Ik ontvang afkeur op declaraties omdat de AGB van de behandelaar niet bekend is bij mijn praktijk. Volgens mij is dat onterecht. Wat moet ik doen om dit te verhelpen?

We hebben contact gehad met de LVVP en gesproken over bovenstaande. Op basis daarvan:

  1. Als een onderaannemer consulten voor je uitvoert, en jij dient als hoofdaannemer de declaratie in, dan moet op deze declaratie de AGB/naam van de onderaannemer vermeld zijn.  Die behandelaar (onderaannemer) moet dan dus ook bekend zijn in Incura, met geregistreerde AGB (indien van toepassing) en ZPM beroep. Deze gegevens kan je toevoegen onder dashboard – stamgegevens – organisatie – medewerkers – nieuw.
  2. Door controles bij de zorgverzekeraars op de relatie tussen behandelaar-AGB’s en de praktijk, worden nu declaraties van onderlinge dienstverlening onterecht afgekeurd. De zorgverzekeraars overleggen met elkaar om hiervoor een oplossing te vinden. Verzoek van de LVVP is om een signaal af te geven aan de desbetreffende zorgverzekeraar als je met dit probleem te maken krijgt.
  3. De LVVP geeft aan dat als er sprake is van onderlinge dienstverlening, de medebehandelaar dan NIET dient opgenomen te worden in Vektis bij de praktijk die de medebehandelaar “inhuurt”. Wel dient de regiebehandelaar die gebruik maakt van de diensten van de medebehandelaar dit op te nemen in zijn/haar kwaliteitsstatuut bij “Professioneel netwerk”. Maar de regel uit punt 1 blijft wel gelden. Alleen als iemand (die in het bezit is van een persoonlijke AGB-code) “in dienst” komt bij de praktijk, dan dient hij/zij te worden bijgeschreven in Vektis bij de praktijk. Hierbij kan er worden gekozen of iemand in loondienst of als zzp’er “in dienst” komt. Zie https://www.vektis.nl/agb-register/agb-wijzigen. Conclusie is dat de verzekeraars anders om moeten gaan met hun controles, of dat er mogelijk nog een werkwijze moet komen waarmee duidelijk wordt welke AGB’s wel en niet correct zijn.
Categorieën